En ung kille bland livets berg och dalar

Brädspel

När jag säger brädspel, vad tänker du på då? Många tänker säkert på monopol, brädspelet alla spelade när de var små. Men sanningen är att monopol antagligen är det sämsta exemplet på ett brädspel som finns. Så många filmer, spel, böcker etc. har fått chansen att skapa ett brädspel baserat på källmaterialet men väljer istället att göra en variant av monopol. Brädspel är mer än bara monopol!

Det som gör ett brädspel bra, som inget annat spel kan återskapa, är spelmekanismer som översätter centrala teman hos källmaterialet till handlingar för spelaren. Ett mästerligt brädspel sammanfattar vad som gör något bra och uttrycker det på ett sätt som gör det rättvisa. Det kan tyckas svårt att förstå, och det är minst lika svårt att förklara, men tro mig när jag säger att skillnaden mellan ett bra och mediokert brädspel är som olja och vatten!

Att ge ett exempel på ett brädspel som åstadkommer detta skulle ta alldeles för lång tid, så istället kan vi köra ett test: Välj en valfri tv-serie du gillar. Tänk dig nu att du ska göra ett brädspel av det. Först måste du ställa dig frågan: Vad är centralt till denna serie? Vad är det som gör den unik? Sedan måste du hitta ett sätt att uttrycka detta genom ett brädspel. Handlar serien om att lura andra? Då bör brädspelet ha mekanismer som handlar om bluffande och lögner! Handlar det om realistiska strider i medeltiden? Då behöver du uttrycka variabler såsom uthållighet, teknik och styrka och hur dessa går ihop. Det låter enkelt, men för att skapa ett riktigt bra brädspel krävs oerhörd detalj och innovation för att göra dessa små steg riktigt imponerande. Mina personliga rekommendationer för riktigt bra brädspel vore Babylon 5 eller Discworld. Definitivt värt att prova!


Categorised as: Spel

Comments are disabled on this post