En ung kille bland livets berg och dalar

Varför Cartman är den bästa karaktären någonsin

 

Jag skrev tidigare att Eric Cartman från South Park är min favoritkaraktär i den serien. Det var inte helt sant. Cartman är min favoritkaraktär i alla serier någonsin- låt mig förklara varför:

Det finns många anledningar att hata eller älska Cartman. Han har några av de roligaste skämten, avsnitten om honom är alltid brutalt komiska, det finns mycket att göra med honom som karaktär. Men jag tror att det som gör Cartman bäst är hur han får oss att reflektera över oss själva utan att det blir irriterande. Cartman tänker och gör på sätt som i grund och botten liknar hur vi själva tänker och gör. Han är självisk, har fördommar om andra, bryr sig bara om sig själv, vill ha materialistiska saker hela tiden som Nintendo Wii eller PSP, och kan helt enkelt vara en riktigt otrevlig person. Men innerst inne är vi alla otrevliga personer ibland. Vi vill ha massa saker, vi vill inte bry oss om andra, vi har konstiga världsbilder som inte stämmer överens med verkligheten. Cartman är en överdrift av alla våra dåliga sidor, och det låter South Parks skapare använda honom på sätt som kan återspegla verkligheten som inget annat program kan. Som i avsnittet när Cartman tror han dött och blivit ett spöke, och desperat försöker göra upp för alla hemskheter han utfört i sitt korta liv. Men han gör det bara för egen vinning, på samma sätt som kanske vi skulle om våran själ stod på spel. Till och med när han verkar göra något osjälviskt i slutet på avsnittet visar det sig att fasaden är tunn och bräcklig och han hamnar fort i samma otrevliga tankebanor igen. Det visar att vi aldrig kan försvinna från våra dåliga sidor så länge vi låter dem definera vilka vi är. Cartman har låtit sina dåliga sidor definera honom, så även om han hamnar i en situation där han tillslut ger efter och gör något gott så kommer han återgå till att vara ond så fort möjligheten uppenbarar sig.

Cartman är en reflektion av mänsklighetens mörkaste sidor. Samtidigt lyckas han vara en av de roligaste och mest älskvärda karaktärerna i showen. Han är inte bara det bästa med South Park, han är det bästa med allt i modern TV.


Categorised as: Serier

Comments are disabled on this post